Tieto, taito ja voima!

Valtakunnallisen Vanhustenviikon 2023 lähestyessä, pohdimme Hykaritiimin kesken, miten voisimme tuottaa iloa ikäihmisille? Syntyi Tieto, taito ja voima! -kokonaisuus, jonka avulla haluamme tuoda ikäihmisten arkeen monipuolista tekemistä. Ajatus oli, ettei tekeminen loppuisi Vanhustenviikolle, vaan sitä voisi jatkaa myös lokakuun pimetessä omassa kodissa. 

Tieto, taito, ja voima -tehtävävihko ikäihmisille jaettavaksi

Vihko sisältää erilaisia ikäihmisille suunnattuja tietoa, taitoa ja voimaa haastavia tehtäviä. Tehtäviä voi tehdä yksin, puolison, hoitajan, vapaaehtoisen tai vaikkapa lapsenlapsen kanssa. Tehtävävihkoa voi hyödyntää myös palvelutalojen viriketoiminnassa tai ikäihmisten ryhmätuokioissa.

Tieto

Tieto.osion tehtävät johdattavat meidät muistelemaan eritysesti menneisyyttä ja kansan vanhoja viisauksia. Ompa joukkoon otettu pohdittavaa myös nykypäivän elämästä.

Taito

Tämän osa-alueen tehtävät liittyvät erilaisiin taitoihin kuten myönteisyyden, myötätunnon ja vuorovaikutuksen taitoihin. Lisäksi haastetaan tarkkuutta ja kädentaitoja.

Voima

Voima-osoissa pääset haastamaan itseäsi fyysisesti. Erilaisten voimatehtävien yhdistäminen johonkin arjen toimintoon kuten television katsomiseen tai hampaiden pesemiseen on helppo ja hauska tapa lisätä arkiaktiivisuutta. Voiman ei tarvitse kuitenkaan aina perustua tiettyihin ennaltamäärättyihin liikkeisiin vaan se voi olla myös esimerkiksi vapaata tanssimisen iloa!


Hanke on toimittanut tehtävävihon kaikille halukkaille paikkakunnille sähköisenä versiona, josta kunnat tulostavat sen itse jaettavaan paperiseen muotoon.

Halutessaan kunnat voivat tehdä etsivää seniorityötä ja kartoittaa ikäihmisten avuntarvetta vihon viimeisellä sivulla. Tällöin vihkoon lisättiin vapaaehtoistoiminnasta vastaavan henkilön yhteystiedot ikäihmisten yhteydenottoa varten.

Voit ladata vihkon omaan käyttöösi täältä!

Tiedosto on A4-koossa, mutta se on tarkoitettu tulostettavaksi A5-kokoisena vihkona. 

Mikäli tulostatte Tieto, taito ja voima -vihkoa käyttöönne, ilmoittakaa allaolevalla seurantalomakkeella jakomäärät ja paikkakunta. Näin saamme kerättyä arvokasta seurantatietoa. 

Ohjattu visailutuokio

Ohjaamme Vanhustenviikolla kaikissa halukkaissa hankekunnissamme n. 45 minuutin pituisen visailutuokion etäyhteydellä. Visailu perustuu Tieto, taito ja voima -vihon tehtäviin. Se sisältää mm. vanhojen esineiden ja Keski-Suomen paikkakuntien tunnistamista kuvavihjeiden avulla, tasapainohaasteen sekä sorminäppäryyttä haastavan tehtävän. 

Aina liikkuminen kunnan järjestämiin Vanhustenviikon juhlallisuuksiin ei ole mahdollista. Tämän vuoksi järjestämme hankealueemme palvelutalojen asukkaille oman räätälöidyn visailutuokion etäyhteydellä 4.10. klo: 13:00-14:00.