Vanhustenviikko 2023

13.10.2023

Viime viikolla vietettiin valtakunnallista Vanhusten viikkoa. Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on perinteisesti Vanhustenviikko.

Vuonna 1954 todettiin vanhustenpäivän tarkoituksena olevan saada kaikki ne, joilla on "elossa vanhenevia omaisia, näitä silloin muistamaan ja tuomaan ilmi koko yhteiskunnan kiitollisuus sille polvelle, joka on nykypolven elämän rakentanut". Vanhustenpäivän ja -viikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota vanhenemiseen, vanhuksiin ja heitä koskeviin asioihin sekä vanhusten asemaan yhteiskunnassa. Tänä vuonna Vanhustenviikon teema oli "Tehdään iästä numero".


Visailutuokiot

Myös me Hykari -hankkeessa halusimme olla mukana järjestämässä Vanhustenviikon ohjelmaa hankealueemme paikkakunnilla. Siispä järjestimme etäyhteydellä palvelutalojen asukkaille suunnatun tietovisan, jossa pääsimme arvuuttelemaan vanhojen laulujen sanoja, erilaisia äänimaisemia ja kuva-arvoituksia. Linjoille saimme noin 180 visailijaa 21:stä eri palvelutalosta.

Toteutimme visailutuokion myös kaikissa halukkaissa hankekunnissamme osana Vanhustenviikon ohjelmaa. Visailutuokioita järjestettiin Pihtiputaalla, Kyyjärvellä, Uuraisilla, Muuramessa ja Saarijärvellä ja osallistujia niissä oli yhteensä noin 150.  

Pihtiputaan visailutuokiossa haastettiin myös sorminäppäryyttä, kun  osallistujat pääsivät taittelemaan paperilennokkeja.
Pihtiputaan visailutuokiossa haastettiin myös sorminäppäryyttä, kun osallistujat pääsivät taittelemaan paperilennokkeja.
Viitasaaren Esperi hoivakoti Haapahovin asukkaat arvuuttelemassa laulun sanoja.
Viitasaaren Esperi hoivakoti Haapahovin asukkaat arvuuttelemassa laulun sanoja.

Tehtävävihko

Jotta mukava tekeminen ei loppuisi Vanhustenviikkoon, laadimme visailun sisältöihin pohjautuvan, ikäihmisille suunnatun Tieto, taito ja voima -tehtävävihon, jota kunnat voivat halutessaan vapaasti jakaa ikäihmisille. Vihko on toimitettu sähköisenä versiona myös visailutuokioon osallistuneille palvelutaloille, jotta he voivat hyödyntää sitä omassa viriketoiminnassaan. 

Tähän mennessä vihkoa on jaettu ainakin 575 kpl eri puolella Keski-Suomea. Mikäli haluat tutustua vihkoon tarkemmin, pääset lataamaan sen sähköisenä versiona omalle koneellesi alla olevasta painikkeesta.


Tanssihaaste

Koska tanssimisella on tunnetusti laajoja hyvinvointivaikutuksia, halusimme Vanhustenviikon kunniaksi haastaa kaikki Suomen seniorit, mutta toki myös kaiken muunkin ikäiset tanssimaan. Teimme yhdessä Luhangan ikäihmisten kanssa tanssihaastevideon, jolta voi opetella helpot liikkeet yksin tai yhdessä. 

Tanssihaastevideota on katsottu nyt 481 kertaa. Haaste ei suinkaan päättynyt Vanhustenviikkoon vaan osallistua voi läpi vuoden. Katso siis haastevideo alta ja laita jalalla koreasti.

Lainaa aikaasi -kampanja 1.-31.10.

Vanhustenviikko käynnisti Lainaa aikaasi -kampanja yhdellätoista Keski-Suomen paikkakunnalla. Lokakuun ajan kampanjassa mukana olevien kuntien kirjastoissa on mahdollista lainata omaa aikaansa ikäihmisten auttamiseen täyttämällä ja palauttamalla avunlainauskortin. Kampanjassa on mukana Kyyjärvi, Karstula, Kannonkoski, Kivijärvi, Saarijärvi, Multia, Äänekoski, Viitasaari, Luhanka, Petäjävesi ja Muurame. 

Kampanja on jo herättänyt median kiinnostusta, sillä siitä on kirjoittanut Yle, Keskisuomalainen sekä eri paikallislehdet. Jäämme innolla odottamaan kampanjan tuloksia ja osallistujien kokemuksia.

Luhangan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marjo Merivirta lainasi aikaansa paikkakunnan ikäihmisten auttamiseen. Hyvinvointijohtaja Vuokko Lehtonen otti täytetyn avunlainauskortin vastaan.
Luhangan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marjo Merivirta lainasi aikaansa paikkakunnan ikäihmisten auttamiseen. Hyvinvointijohtaja Vuokko Lehtonen otti täytetyn avunlainauskortin vastaan.