Uusi hankepäällikkö esittäytyy

16.09.2022

Syksyinen tervehdys kaikille!

Täällä kirjoittaa HYKARI-hankkeen uusi tiimin vahvistus Ida. Hyppäsin hankkeeseen mukaan hankepäällikön rooliin ja odotan innolla tulevan syksyn kuvioita hankeen parissa.

Pohjakoulutukseltani olen fysioterapeutti ja myöhemmin olen opiskellut terveystieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistossa. Ikäihmiset ja heidän hyvinvointinsa yhteiskunnassamme on minulle tärkeä teema, ja tämän vuoksi valitsinkin pääaineekseni gerontologian ja kansanterveystieteen.

Aikaisemman työurani olen tehnyt kuntoutuksen kentällä erilaisissa tehtävissä, pääsääntöisesti yksityisellä sektorilla. Kliinisen fysioterapian lisäksi tehtäviini on kuulunut moniammatillisten kuntoutuskurssien koordinointi, suunnittelu ja vetovastuu, esihenkilön tehtävät sekä kansainvälisessä Erasmus -projektissa projektiasiantuntijan tehtävät. Koen olevani parhaimmillani ihmisten parissa erilaisia tilanteita ratkoen. Lisäksi kokonaisuuksien hallinta ja organisointi ovat itselleni mielekkäitä tehtäviä. Vapaa-ajallani nautin luonnossa liikkumisesta - erilaisia luontopolkuja onkin tullut koluttua etenkin Korona-aikana. Lisäksi harrastan tanssia, kitaran soittoa sekä monipuolista liikunta, kotimaisten reality-sarjojen parissa rentoutumista unohtamatta.

Koronapandemia on vaikuttanut jollain tasolla meidän kaikkien hyvinvointiin, mutta ikäihmiset ovat joutuneet viime vuosina rajoitustoimien vuoksi erityisen vaikeaan tilanteeseen. Kotihoidon käyntejä jouduttiin rajoittamaan, omaishoitajien jaksaminen oli koetuksella riittämättömän tuen vuoksi ja vierailukiellot aiheuttivat ikääntyneille psyykkistä kuormitusta, kun säännölliset omaisten vierailut olivat tauolla. Kuntoutuksen kentällä ikäihmisten fyysisen toimintakyvyn heikkenemisen näki selkeästi, kun myös säännöllinen kuntoutus jouduttiin rajoitustoimien vuoksi lakkauttamaan. Vaikutukset ikääntyneiden hyvinvoinnin eri osa-alueisiin ovat olleet valtaisat ja tämän vuoksi tämän väestömme osan hyvinvoinnin uudelleen rakentamiseen tarvitaan tulevaisuudessa paljon tekijöitä, joista vapaaehtoisilla on merkittävä rooli.

HYKARI-hankkeen yksi päätavoitteista on ikäihmisten hyvinvoinnin lisääntyminen vapaaehtoisten hyvinvointikavereiden avulla. Hyvinvointikaveriksi kouluttautunut vapaaehtoinen voi toimia ikäihmisen hyvinvointikaverina lähes millä hyvinvoinnin osa-alueella tahansa. Onko sinulla koira, jonka ulkoilutuslenkille voisit ottaa ikääntyneen mukaan? Löytyykö sinulta kitara ja mielisit järjestää yhteisen laulutuokion? Voisitko kenties toimia ikääntyneen saattoapuna sairaalareissulle tai lukea ikääntyneelle hänen toivomiaan runoja puhelimitse? Ikäihmisten hyvinvointia voidaan lisätä monin eri tavoin, oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Jo pienetkin teot voivat olla ikääntyneelle erittäin merkityksellisiä. Lähde rohkeasti kokeilemaan vapaaehtoistoimintaa. 

VAROITUS! Siitä voi tulla erittäin hyvä mieli!