Lomaa ja juhannustaikoja

23.06.2022

Keskikesä tulla tupsahti! Nyt on aika nauttia Suomen upeasta kesästä ja luonnosta. Hykari -hankkeen tiimi viettää kesälomiaan pitkin heinäkuuta. Meidät tavoitat sähköpostin kautta, niin ollaan yhteydessä heti kun palataan sorvin ääreen. 

Tässäpä juhannuksen kunniaksi muutama vanhan kansan juhannustaika! Juhannustaiolla haluttiin erityisesti varmistaa sato- ja naimaonnea. 

Saahakseen itsensä pakkaista kestäväks pittää Juhannusta vasten pestä ihtesä kolomella lähteellä, ne lähteet pittää olla kyntämättömällä mualla.

-Pialavesi. Aapeli Kokkonen 145.1917Juhannuksena kuunneltiin aitan avaimenreijasta. Jos kuului sihinää niin kuin jyviä olisi laskettu, tuli hyvä vuosi, jos ei kuulunut mitään, tuli huono vuosi.

-Puolanka. Paulaharju 7129.1916Juhanus-iltana kannethaan seulala vettä kaivolta ensimäisseen pellonoihaan, jos vesi pyssyy seulassa, pääsee sinä vuona naimissiin. Sillon ko sitä vettä kantaa, pittää olla alasti, ja veen kaivosta vintata.

-Karunki. A.Kantojärvi, KRK 244:374.1935


Juhannusaattoiltana pitää lakaista lattia paitasillaan ollen, kerätä rikat paidan helmaan ja viedä ne umpilampiin. Sieltä kun palaa, tulee naimamiehiä.

-Kuusamo. E.Vähä-Muotia, KRK 241:431.1935