Digitukijat

Digitukijat ovat vapaaehtoisia vertaisohjaajia, jotka auttavat ikäihmisiä arjen digiasioissa. Digitukijoilla on  tietokoneen ja älylaitteiden perusasiat hallussa ja he osaavat toimia Internetissä. 

Digitukijan ei tarvitse kuitenkaan tietää kaikkea digiin liittyvää tai olla opettamisen asiantuntija. Digiasioissa pärjäämiseen tarvittavat perustaidot riittävät. Taito opastaa rauhallisesti ja toimia ikääntyneen tukena digin äärellä kantaakin toiminnassa pitkälle. 

"Me kaikki tarvitsemme digitukea jossain vaiheessa elämäämme ja monille digituki on tavalla tai toisella mukana arjessa päivittäin. Digitaidot ja digituen kehittäminen on meidän kaikkien yhteinen asia, ja näihin liittyvät teemat ovat tällä hetkellä ehkä ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin. Nykyään voidaan ajatella, että digitaidot ovat kansalaistaito ihan samalla tavalla kuin luku- ja kirjoitustaitokin. Hyvät digitaidot edistävät tasa-arvoa ja osallisuutta ja lisäävät ihmisten hyvinvointia."

- Digivireä Keski-Suomi hanke (1.1.2021-31.12.2022)

Digitukijoiden verkosto

Historia

Keski-Suomen digitukijoiden verkostoon kuuluvat  digitukijat ovat nimensä mukaisesti kaikille keskisuomalaisille digitukijoille tarkoitettu verkosto. Verkosto on saanut alkunsa jo ennen Digivireä -hanketta ja periytynyt eteenpäin Keski-Suomen liiton koordinoimalta Keski-Suomen Digitukihankkeelta. Verkostoon kuuluukin monelaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet digitaalisaatioista, haluavat oppia uutta digistä tai opettaa muita sen pariin. 

Digivireä Keski-Suomi -hankkeessa valmennettiin ja tuettiin maakunnassa toimivia vapaaehtoisia digivertaisia, kehitettiin digitukijoiden verkostoa ja järjestettiin digitaitoihin ja sähköisiin palveluihin liittyviä tietoiskuja ja infotilaisuuksia.

Digivireä Keski-Suomi -hanketta rahoitti Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseuturahastosta ja sitä toteuttivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän kesäyliopistoyhdistys yhteistyössä eri paikallistoimijoiden kanssa. Hankkeen toteutusaika oli 1.1.2021-31.12.2022. 


Digitukitoiminta tällä hetkellä

Digivireä -hankkeen päätyttyä Hykari -hanke on luvannut ottaa digitukijoiden verkoston hallintaansa ja jatkaa verkoston ylläpitoa. Yhteistä Digivireällä ja Hykarilla ovat toimiminen laajasti Keski-Suomen alueella sekä toiminnan luonne vapaaehtoisuuteen liittyen. Digivapaaehtoisten verkoston vaaliminen sopii hyvin myös Hykarin tavoitteisiin. Verkosto toimii Hykarin alaisuudessa kunnes Hykari -hanke loppuu tai verkostolle löytyy osuvampi kotipesä. 

Digitukijat toimivat Keski-Suomen alueella itsenäisesti. Yleensä digitukijat antat ohjausta digilaitteista ja digiasioista paikallisissa kirjastoissa. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, joten annettava digiopastuksen määrä hieman elää koko ajan.

Voit kysyä tietoa digiopastuksesta ensisijaisesti kirjastostasi.

Ainakin näiltä paikkakunnilta löytyy koulutettuja digitukijoita: Kyyjärvi, Muurame, Saarijärvi, Viitasaari, Jämsä, Laukaa, Kannonkoski, Karstula, Korpilahti, Joutsa, Kinnula ja Konnevesi.

Mikäli et löydä paikallisesti tietoa edellä mainittujen kuntien digiopastuksesta voit olla yhteydessä tarvittaessa myös vilma.linnanen@hykari.fi 

Jyväskylän digitutorit päivystävät kirjastoilla. Lisätietoa https://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/opi-ja-osallistu/digitaidot#Geronet 

Digiluotsitoiminnasta saat lisätietoa Vaparin sivuilta  https://www.jyvaskyla.fi/harrastukset-ja-hyvinvointi/vapaaehtoistoiminta-vapari/tietoa-vaparista 


Tällä hetkellä verkostolle järjestetään säännöllisiä verkostokahveja ja lähetetään uutiskirje ajankohtaisista digiasioista. 


Uutiskirje

  • Lähetetään joka toinen kuukausi alkaen tammikuusta  2024 
  • Uutiskirje sisältää ajankohtaisia tietoa tilaisuuksista digitukijoille/digiasioista kiinnostuneille sekä yleistä asiaa digiperustaidoista

Verkostokahvit Teams-alustalla

  • Järjestetään joka toinen kuukausi lukuun ottamatta kesäkuukausia alkaen 22. helmikuuta 2024
  • Toimii vertaistuen alustana ympäri Keski-Suomea oleville digitukijoille
  • Mahdollistaa digiin liittyvää keskustelua ja jutustelua eri teemoista
  • Jos haluat osallistua verkostokahveille, niin liity digitukijoiden verkoston sähköpostilistalle tai ota  yhteyttä vilma.linnanen@hykari.fi 

Seuraavat digitukijoiden verkostokahvit 22.2.2024 klo 13-14

Liity digitukijoiden verkoston sähköpostilistalle 

* Liittymällä sähköpostilistalle sinulle lähetetään säännöllisesti digiin liittyvä uutiskirje ja saat kutsuja verkostokahveille sekä mahdollisesti muuta digiin liittyvää asiaa. 

Voit poistua listalta milloin tahansa lähettämällä tiedon osoitteeseen: vilma.linnanen(at)hykari.fi